Nyitvatartás
7:00 - 18:00
Csaknem 600 főzőhelyen tüsténkedtek a résztvevők a Lecsófesztiválon
Székesfehérvár – A fehérvári fiatalokból, diákokból álló Culinary Team tagjai (Huszár Viktória, Huszár Szilvia, Polgár Petra, Tóth Dorottya és Lets Péter) lettek a lecsókirálynők (király) a 11. főzővigasságon.
Hagyományos, klasszikus lecsót készítettek, de abban benne volt minden, ami kell. A fiatalok egyébként vidéken és külföldön tanulnak, de az őszi városi főzőcskére szívesen hazatért a baráti társaság. A szombat esti díjátadón már nemvoltak ott, így az elismeréket tegnap vették át, a Városház téren, a megyei értéknapon. A Sipi emlékserleget, akárcsak tavaly, a két fehérvári Horváth-családból álló csapat kapta. Az elismerést annak ítéli a zsűri, aki nem csak kiváló ételt főz, de a körítés, a tálalás is kivételes. Az ő lecsójuk is hagyományos, szalonnával „indítva”, a feltét azonban különleges.
Az ugyanis sós palacsinta, háromféle – dijoni mustáros véres hurka, kolbásztöltelék paradicsomosan, tejszínes, fokhagymás cukkinikrém – töltelékkel. Jól hangzik. Az emlékserleget Sipos Józsefről, a lecsófesztivál megálmodójáról találták ki, akiről idén is megemlékeztek. Ő sajnos nem érhette meg, hogy a kezdetben 50 főzőhelyes ízes találkozó erre az évre 565 asztalos óriás vigassággá nőtt. Az idei díszvendég Baja városa volt. Cser-Palkovics András fehérvári polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a két évvel ezelőtti Bajai Halfőző Versenyen Fehérvárt látták vendégül, a mostani meghívással azt viszonozzák. Fercsák Róbert bajai polgármester pedig a Duna-parti város lakóinak szívélyes üdvözletét tolmácsolta. A Székesfehérvári Tűzoltó Egyesület meghívására eljöttek a németországi a Schwäbisch Gmünd-i és a horvátországi Billye város tűzoltói, akik nemcsak lecsót, hanem halat is sütöttek saját recept szerint. Aki egyébként végigsétált a bográcsok mellett, a füsttől és illatfelhőtől akkor is elszédült, ha nem ivott a mindenütt látható, különböző alkoholfokú „védőitalokból”. Képletesen szólva, nyakig benne voltunk a lecsóban, az pedig bennünk. A 7-es asztalról természetesen nem hiányozhatott a 007-es, James Bond képe. Kiss Árpád Tamás elmondta, hogy a fő-Bond mellett két al-Bond alkotja a csapatot, amelynek neve Lecsó-Falva. Amott, a fehérvári Puska József társaságában a pátkai Bolla Ferenc (nyert már kolbásztültő és gulyásfőző versenyt is) sütötte tárcsán a látványra is pompás ételt, amelyet aztán házi cipóban tálaltak. A Rákóczi-Sokk fantázianév a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanárait takarta. Horváth István csak elmondta, a lecsójuk kiváló, és a recept „jogtiszta szoftver”. Nini, ismerős arcok. A DK mellett az MSZP csapata főzött, békésen A Demokratikus Koalíció alelnöke, Vadai Ágnes spenótos, cukkinis, gorgonzolás, padlizsánba töltött étket főzött. A szocialisták hagyományosat, tudtuk meg Márton Rolandtól. Kiderült, a „progresszív” mellett a DK is összeütött egy konzervatív lecsót, amelyet az MSZP tüzén főzött meg. Hiába, kivételes nap ez, a vigasság sok mindenre jó. A hangulat például délutánra-estére a tetőfokára hágott, és sokan táncparkettnek használták az aszfaltot. Voltak, és nem is kevesen, akik újabb adag lecsó főzésébe kezdtek. Megunhatatlan?